skip to Main Content
Het Cultureel Zomerfestival In Volle Gang In Winkelcentrum De Julianabaan Te Voorburg.
Het Cultureel Zomerfestival In Volle Gang In Winkelcentrum De Julianabaan Te Voorburg.
Voorburger Ab Smit Nam 20 Jaar Geleden Initiatief Voor Het Cultureel Zomerfestival In Voorburg.
Bert Winter Is Als Programmeur Onmisbaar Bij Het Cultureel Zomerfestival In Winkelcentrum De Julianabaan.
Zomerfestival Archief Ab Ab Smit Archief Ab Bert Winter Archief Ab

Cultureel Zomerfestival viert 20-jarig bestaan

Het culturele seizoen in Leidschendam-Voorburg wordt op zaterdag 31 augustus weer feestelijk geopend met het Cultureel Zomerfestival in winkelcentrum De Julianabaan te Voorburg. Dit jaar bestaat het festival 20 jaar.

Al heel lang liep Voorburger Ab Smit met het idee rond van een ‘eigen’ uitmarkt in Voorburg”, vertelt Smit. “We hebben hier namelijk heel veel culturele instellingen, maar ze zijn vaak slecht zichtbaar. De organisatie van een dergelijk festival is echter lastig, vooral waar het om het financiële aspect gaat. Gelukkig vond ik een luisterend oor bij Koos van Leeuwen, die toen manager was van winkeliersvereniging de Julianabaan. De jaarlijkse braderie werd vervangen door het festival en zo konden we in 1999 starten.”

Het eerste festival was bescheiden van opzet, maar de belangstelling voor het festival groeide en groeit nog steeds. “Daarom is het geweldig, dat ik de laatste 10 jaar heel veel hulp heb van Bert Winter. Als gekend muzikant is hij als programmeur onmisbaar bij het festival”, aldus organisator Smit. Hij vervolgt: “Begonnen we in 1999 met ongeveer 15 kramen en 4 bands; dit jaar zijn er maar liefst 67 instellingen, die voor de cultuurmarkt hebben ingeschreven. Het aantal podia is uitgebreid tot 4: het Metterwoon (hoofd)podium, waar de hele dag bands en koren (hoofdzakelijk uit eigen gemeente) optreden. Ook is hier een modeshow. Verder is er een podium bij de Noony’s, een Nederlandstalig podium bij het Wapen van Voorburg en last but not least een podium op het jeugdplein. Hier treden jongeren tot 16 jaar op met dans en muziek.

Ter hoogte van Lenta en de nieuwe Action, zal een ‘eetstraatje’ ontstaan waar het publiek, onder het genot van muziek van Dear Francis, iets kan nuttigen.

De Voorburgse gehandicapte kunstenaar Gerard de Gier van KleurenVormenKleuren presenteert op het festival tussen 12.00 en 17.00 uur tijdens het Cultureel Zomerfestival voor het eerst zijn unieke werk aan de inwoners van Voorburg. Hij heeft van zijn beschilderde torso’s en schilderijen ook T-shirts laten maken. Er zijn bij hem modeshows om 14.00 en 16.00 uur.

Verder ontvangt wethouder Van Eekelen tijdens het Cultureel Zomerfestival op het Julianaplein in Voorburg om 10.30 uur het eerste exemplaar van het boekje ‘Spitten in de tuin van de bovenmeester’ van de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg (AWLV) en lanceert Sport en Welzijn (SenW) om 11.00 uur De Sport & Cultuurkaart.

Voor informatie en aanmelding: www.cultureelzomerfestival.nl